tychy.info - świeże spojrzenie na miasto

Wiadomości

  • 16 lipca 2021

Do czego wykorzystujemy wosk parafinowy?

Materiał partnera:

Po raz pierwszy parafina otrzymana została w roku 1809 w wyniku procesu destylacji ropy naftowej i jej późniejszego oczyszczenia. Sam wosk parafinowy (czyli tak zwana parafina twarda) został wynaleziony nieco później - w 1830 roku. Do dziś jednak te dwa odkrycia stanowią jedną z podwalin współczesnych zdobyczy cywilizacyjnych. Wosk parafinowy wykorzystujemy oczywiście do wyrobu świec parafinowych, ale nie tylko - substancja ta często jest wykorzystywana także do produkcji preparatów chroniących powierzchnie, na przykład drewniane, przed wilgocią. Warto więc wiedzieć czym jest wosk, jakie są jego właściwości i dlaczego jego popularność wciąż niezmiennie trwa już od ponad 160 lat.

Whitpress


Czym jest wosk parafinowy?



Parafina jest mieszanką węglowodorów nasyconych, które różnią się między sobą ilością atomów w jednej cząsteczce. Ilość tych atomów waha się w granicach od 16 do nawet 48, a fakt ten ma istotne znaczenie praktyczne, parafina może mieć bowiem różne postaci i stany skupienia - od płynnego oleju aż do stałego, twardego wosku parafinowego. Z tego wynikają z kolei różne jej zastosowania. My jednak skupimy się na stałej odmianie parafiny, czyli na wosku.

Właściwości wosku parafinowego



Jakie właściwości omawianej substancji sprawiają, że jak żadna inna sprawdza się ona jako główny komponent do produkcji świec? Do najważniejszych i najbardziej pożądanych cech wosku z parafiny należą:
  • barwa od białej do kremowej - dzięki temu z łatwością możemy nadać wyrabianej przez nas świecy taki kolor, jaki sobie zaplanujemy, wosk nie zaburzy jego barwy i odcienia;
  • zapach - brak. To także ogromny atut, bowiem wiele osób chętnie wyrabia świece zapachowe dodając do nich olejki eteryczne. Dzięki braku zapachu samej parafiny nie muszą się one obawiać niepożądanych zmian w aromacie gotowego produktu;
  • temperatura topnienia - ok. 55 stopni Celsjusza. Wystarczy podgrzać wosk parafinowy w dłoniach, aby stał się plastyczny i miękki. Dzięki temu możesz nadać wyrabianej świecy odpowiedni kształt bez konieczności całkowitego przetapiania tafli czy parafinowych;
  • temperatura kroplenia - wynosi ok. 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że wystarczy, aby parafina została podgrzana do tej właśnie temperatury, aby przybrać płynną postać. W tym celu należy podgrzać ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie przelać do foremek do wyrobu świec. Tak przygotowane świece są niezwykle atrakcyjne;
  • wosk parafinowy jest niepalny, nie ma więc ryzyka, że zapłonie cała świeca zamiast samego knota;


Warto wiedzieć także, że wosk parafinowy może występować w różnych wariantach:
  • jako tak zwana tafla - czyli kostka przypominająca kostkę mydła;
  • jako granulat - wyjątkowo łatwy w użyciu dzięki swojej sypkiej formie - łatwo odmierzyć odpowiednią jego ilość i szybko się topi;
  • jako wosk żelowy - rzeczywiście taki wosk przypomina żel, jest przezroczysty i galaretowaty. Idealnie nadaje się do wyrobu transparentnych świec żelowych z zatopionymi w środku dekoracyjnymi kamykami, muszlami czy kwiatami.

Załącznik:
różowa świeca.jpeg

różowa świeca


Świece parafinowe - jak je zrobić?



Aby przygotować świece wystarczy tylko odpowiednią ilość wosku parafinowego podgrzej w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Kiedy stanie się płynna, dodaj do niej parę kropli barwnika oraz naturalny olejek eteryczny (opcjonalnie także brokatowe drobinki i inne produkty dekoracyjne), wymieszaj starannie i wlej do formy przeznaczonej do wyrobu świec, nie zapominając o osadzeniu na jej dnie knota. Kiedy całość stężeje, wyjmij gotową świecę!

Jak już wspomnieliśmy, parafina ma tę wielką zaletę, że topnieje w stosunkowo niskiej temperaturze. Jeśli więc masz gotowe świece parafinowe, możesz udekorować je według swojego pomysłu. Wystarczy, że ogrzejesz je w dłoniach, a staną się one podatne na ugniatanie czy rzeźbienie za pomocą różnych narzędzi.

Wosk parafinowy a inne woski do wyrobu świec



Alternatywą dla parafiny są wosk sojowy i pszczeli. Stały się one ostatnio niezwykle pożądanym i modnym surowcem służącym do wyrobu świec i mają oczywiście szereg istotnych zalet.

Wosk sojowy świetnie nadaje się do wyrobu świec. Jest to produkt naturalny wyrabiany w procesie tłoczenia na zimno ziaren soi. Czas palenia świec jest długi, ale też trzeba brać pod uwagę, że jednorazowo nie mogą one być palone ani zbyt długo, ani zbyt krótko. Wosk sojowy łatwo się barwi i nie ma własnego aromatu, a więc możemy dodać do niego dowolne olejki zapachowe. Należy też wiedzieć, że nadaje się wyłącznie do palenia w szklanych naczyniach.

Drugim popularnym woskiem jest wosk pszczeli - podobnie jak wosk sojowy jest całkowicie naturalny, produkowany przez pszczoły. Ma kolor od żółtego do jasnobrązowego i wyrazisty, charakterystyczny zapach. Dlatego też nie nadaje się ani do barwienia, ani aromatyzacji. Wyrób świec z niego jest za to wyjątkowo prosty.

Jaki rodzaj wosku wybrać do wyrobu świec? Wosk sojowy, pszczeli czy parafinowy? To oczywiście zależeć będzie zarówno od oczekiwań względem wyglądu, zapachu i czasu palenia świecy, jak i od jej ceny. Najtańszy będzie wosk parafinowy, najdroższy natomiast - pszczeli.

Historia parafiny jest długa i bogata, a produkty z niej pozyskiwane do dziś służą nam do wyrobu nie tylko świec, ale także różnorodnych wosków zabezpieczających powierzchnie, zagęszczania, konserwacji. Są one wykorzystywane nawet w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.